добре дошли в моя уеб сайт

новини

"Съзвездие"

     На 12.10.2019 г. в гр. Шумен се проведе Национален конкурс "Съзвездие" за изпълнители на популярна песе, в който участва солистката ни Ивана Тодорова. За своето изпълнение тя бе наградена със специалната награда на Младежки дом гр. Шумен.

"Аз вярвам и помагам с пластмасови капачки"

     На 28.09.2019 г.  на празника на рециклирането пред Катедрален храм гр. Варна, предадохме 135 кг. пластмасови капачки, събрани в читалището. Инициативата е за закупуване на апаратура в помощ на недоносени бебета. В събирането на капачките се включиха много деца, жители на селото, приятели от други села, ДГ "Пламъче", Кметство, Еко комплекс "Шерба" , ОУ "Христо Ботев", магазин "Стар Маркет" , магазин "Денислав, Екопарк Венелин, и др. 

     Благодарим на всички които се отзоваха и помогнаха за осъществяването на тази благородна кауза!

"Морски звездички"
     На 21.09.2019 г. Ивана Тодорова спечели грамота за успешно представяне на Международен конкурс за вокално изкуство "Морски звездички" гр. Варна.
"Хоро на мегдана"
     На 07.09.2019 г. солистките Николет Колева и Ивана Тодорова и Танцов клуб "Палитра" участваха във фестивала "Хоро на мегдана" с. Рудник.
"Art Stars"
     На 5 и 6.09.2019 г. в гр. Варна се проведе V Международен музикален конкурс "Art Stars" - "Звезди на изкуството". За индивидуално изпълнение Ивана Тодорова се класира на III-то място в трета възрастова група, а за дуета с Даниела, спечелиха наградата на алтернативното жури.
"Свят, изкуство и море"
     На 29.08.2019 г. в КК "Златни пясъци" се проведе Международен фестивал "Свят, изкуство и море". За своето участие Ивана Тодорова бе класирана на второ място.
 "Под звуците на вълните" 
     На 23 и 26.07.2019 г., солистката Ивана Тодорова и Танцов клуб "Палитра участваха в двете вечери на II Международен фестивал "Под звуците на вълните" с. Шкорпиловци 2019 г.

"Изкуство, таланти, море"

     На 30.06.2019 г. в к.к. Албена се проведе II Международен младежки фестивал "Изкуство, таланти, море". Солистката Ивана Тодорова, с вокален педагог Диана Николова, спечели първо място в своята възрастова група.

"Морско конче"

     На 22.06.2019 г. Ивана Тодорова участва във фестивала "Морско конче" гр. Варна.

Събор на читалищата

      На 20.06.2019 г. във XI Събор на читалищата гр. Бяла 2019 г., нашето читалище се представи с изпълнения на народна песен на дует Ивана Тодорова и Николет Колева и забавна песен - Ивана Тодорова. За участието си те бяха отличени със грамоти и златни медали и диплом и плакет за читалището.

"Танци край морето"

     На 15.06.2019 г. Танцов клуб "Палитра" участва в III Детски танцов фестивал "Танци край морето" Бяла 2019.

Европейски поп-рок конкурс "Сарандев" гр. Добрич

На 15 и 16.05.2019 г. Ивана Тодорова участва в двете вечери на конкурса, с изпълнения на българска и английска песен. За участието си бе наградена с грамота.

"Майски дни на културата"

     На 10.05.2019 г.  с изпълненията на ТК "Палитра"  и солистката Ивана Тодорова, участвахме във фолклорната  вечер, от "Майски дни на културата" в община Долни чифлик,  а на 20.05.2019 г. в естрадният концерт с изпълнение на Ивана Тодорова.

"Златна сватба"

     На 08.05 2019 г. в ритуална зала гр. Долни чифлик се състоя церемония по сключване на брак, на семейни двойки, които след 50 години съвместен живот подновиха клетвите си. През тази година в с. Пчелник, своята златна сватба отбелязват пет двойки. На поканата за общата сватба се отзоваха само Пепа и Мустафа Юсуфови. 

Мегданско хоро на Гергьовден

     На 04.05.2019 г. в с. Старо Оряхово, за четвърта поредна  година, се проведе фестивала "Мегданско хоро на Гергьовден". Танцовият клуб "Палитра" към читалището  участва в програмата. На хората се представихме с 20 участника, от които 4 жени и 16 деца. За участието си бяхме наградени с грамота и часовник.

Маратон на четящите хора 2019 г. продължение

     На 23.04.2019 г., в Световния ден на книгата, финал   на  Маратона на четящите хора, на 17-тото издание, на РБ "Пенчо Славейков" гр. Варна, дадоха ученици от ОУ "Христо Ботев", жените от ЖФГ, децата от ТК "Палитра" и малчуганите от ДГ "Пламъче".

 "Музикални бисери 2019 г."

     На 20.04.2019 г. Ивана Тодорова участва в Националният конкурс "Музикални бисери" гр. Варна и се класира на второ място във втора възрастова група и специална награда на журито. Тя се представи с две песни, на български и английски. Неин ръководител е г-жа Диана Николова. 

Маратон на четящите хора 2019 г.

     На 17.04.2019 г., ,  старт на  Маратона на четящите хора, на 17-тото издание, на РБ "Пенчо Славейков" гр. Варна, дадоха учениците от трети клас на ОУ "Христо Ботев". На следващият ден на нашата сцена четоха децата от първи и втори клас. 

    

Ден на детската книга

     На 02.04.2019 г., деца от клуб "Приятели на книгата" към читалището, занесоха детски книжки в ДГ "Пламъче". Пред децата от двете групи, те четоха приказки и гатанки. С много настроение отбелязахме деня на детската книга.

Пролетен концерт

     На 22 март 2019 г.  в салона на читалището се проведе пролетен концерт. Пред публика се изявиха ВГ "Пчеличките" , ТК "Палитра" с двете си групи, ДФГ "Песенчица" с малки и големи певици, солистката - Ивана Тодорова,  стихотворения за пролетта рецитираха децата от клуб "Приятели на книгата". Гости-участници в концерта, бяха възпитаниците на г-жа Диана Николова - Зария Христова, Даниела Иванова, Рая Митева  и Ния  Янкова от гр. Долни чифлик, и Клуб "Танци" при ОУ "СВ. Св. Кирил и Методий" с. Венелин,с ръководител г-жа Десислава Христова. С много песни и танци децата приветстваха настъпилата пролет.

"Честит празник бабо"

    На 8 март  2019 г.  децата от клуб "Приятели на книгата" поздравиха жените от пенсионерски клуб "Пчела" със  стихове  и цветя. Жеста им развълнува жените и те също им попяха, и ги почерпиха!

"Пробуждане с хоро"

     На Националния празнтик 3 март 2019 г. нашето читалище се включи в  международната инициатива "Пробуждане с хоро", на Сдружение "Азбукари" и "Българи за България". Самодейците при читалището извиха кръшни хора с музиката на гайдаря бай Неделчо. Клипове и снимки бяха публикувани на страницата на "Пробуждане с хоро".

"Баба Марта, Пижо и Пенда "

     На 1 март 2019 г., Баба Марта, заедно с Пижо и Пенда,  посети децата в детската градина, здравната служба, поща, кметство, където раздаде мартеници за здраве и късмет. Мартениците бяха изработени в читалищната работилничка от децата в Клуб "Приятели на книгата".

146 години безсмъртие

     На 18 февруари 2019 г. почетохме паметта на Апостола на свободата, чието велико име с гордост носи нашето читалище - Васил Левски, с рецитал от  децата от клуб "Приятели на книгата", публикувахме клип в  "Почети ми" с разказа "Апостолът в премеждие", прочетен от Никол Недкова.

Празници

     С много музика, танци и веселие жителите на село Пчелник отбелязаха традиционните български празници - Бабинден, Петльовден, Трифон Зарезан. На два от тях бяха изпълнени и обичаите.

Обичаят "Къпане на булки"

     На 20.01.2019 г. вечерта в село Пчелник групата за фолклорни обичаи изпълни обичаят " Къпане на булки". Група жени от селото посетиха домовете в които през изтеклата година е имало нова булка. Жените пяха обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. Домакините гощават жените и ги даряват с цвете и сапун. Младата булка също получава подарък от групата.

Коледа

     На 17.12.2018 г. по традиция посрещнахме коледните празници с коледен концерт с участието на 40 деца, които бяха зарадвани с лакомства.

Ден на християнското семейство

     В навечерието на празника, в салона на читалището, със самодейци от групата за народни обичаи, пресъздадохме обстановката в един български дом на празника. Разчупихме обредна пита, разсипахме булгур, четохме приказки, играхме стари игри и накрая се уловихме на хоро под съпровода на гайдаря бай Неделчо. Децата от ДГ "Пламъче" изнесоха програма и изиграха приказката "Галената Богданка" пред публика.

Радио Варна

 На 14.11.2018 г. екип на радио Варна, гостува в село Пчелник. Интервюто разказва за живота в селото, дейността на читалището, ежедневието на пенсионерите. Интервюто можете да прочетете и чуете тук 

Ден на народните будители

     Солистката Ивана Тодорова участва в концерт за празника, на 31.10.2018 г. в гр. Варна

"Съзвездие 2018"

     На 27.10.2018 г. солистката Ивана Тодорова взе четвърта награда във 2-ра възрастова група, от общо 37 претенденти,  на Националният конкурс "Съзвездие" в гр. Шумен.

Национална седмица на четенето

От 22 до 26.10.2018 г. се проведоха няколко мероприятия за насърчаване на четенето сред децата. на 24.10. деца от 2 и 3 кл. на ОУ "Хр. Ботев", четоха стихчета пред жените от пенсионерското дружество. На 25.10. деца от 4, 5, 6 и 7 класове четоха в читалищния салон откъси от изучавани произведения. На 25.10. прожектирахме детски приказки в ДГ "Пламъче". На 26.10. с деца от 1, 2, и 4 клас закрихме седмицата на четенето с откъси от енциклопедии.

МИГ "Долни чифлик и Бяла"

    На 10.10.2018 г. в салона на читалището от 10,00 ч. се проведе информационна среща, относно стратегията за местно развитие на МИГ "Долни чифлик и Бяла". На срещата присъстваха представители на ОУ "Христо Ботев", ДГ "Пламъче", НЧ "Васил Левски-1924", местни земеделски производители.

"Да изчистим България заедно"

     На 15.09.2018 г. по традиция се включихме активно в инициативата "Да изчистим България заедно". С децата от танцов клуб "Палитра" почистихме пространствата около читалище, детска градина, кметство, здравна служба, игрище и парк.

"Хоро на мегдана"

     На 08.09.2018 г. участвахме на фестивал  "Хоро на мегдана" в с. Рудник с изпълнения на солистката Ивана Тодорова, Женска фолклорна група, и Клуб за народни хора "Палитра".

"Рози на Обзор"

     На  24.08.2018 г. Ивана Тодорова участва в Международния фестивал "Рози на Обзор" и бе отличена с грамота и медал.

"Сезони"

     На 01-02.07.2018 г. в гр. Бургас се проведе Национален артфестивал  "Сезони 2018". Участва солистката Ивана Тодорова с музикален ръководител Диана Николова.

"Звездите на Камчия"

      На 29.06.2018 г.  солистката Ивана Тодорова, с ръководител Диана Николова, участва в Международен фестивал "Звездите на Камчия 2" , който се проведе в СОК Камчия, и бе отличена с грамота. На 27.08.2018 г. Ивана участва и в 4-тото издание на Международния фестивал и бе отличена с трето място /бронзов медал/ в категория "Звезден глас".

"Събор на читалищата"

    И тази година по традиция на 20.06.2018 г. участвахме в Х Юбилеен Национален събор на читалищата гр. Бяла. Нашето читалище се представи с изпълнение на Ивана Тодорова, за което тя бе отличена със златен медал.

"Морско конче"

     На 16.06.2018 г. солистката при НЧ "Васил Левски-1924" с. Пчелник - Ивана Тодорова ,участва в двата тура на  ХII Национален фестивал за забавна песен Варна "Морско конче" . За участието си бе наградена с грамота. 

"Почети ми"

     На 23.05.2018 г. в библиотеката на читалището се проведе четене пред деца от първи клас. Приказката на Ангел Каралийчев "Майчина сълза" бе прочетена от Виолета Дианова от четвърти клас. В рамките на Националната библиотечна седмица с този прочит, който бе заснет и публикуван,  се включихме в инициативата "Почети ми".

                                                              Празник на селото

     В навечерието на панаира в селото на 02.06.2018 г. пред кметството бе изнесен празничен концерт от читалищните колективи. Децата зарадваха зрителите с песни и танци. Празникът завърши с кръшни български хора в които се включиха всички.

                                                                      Спасовден

     На 17.05.2018 г. църквата в селото ни "Вознесение господне" има празник. По този повод отец Стефан отслужи празнична литургия. За здраве на жителите на селото бе даден курбан.

"Библиотеките - памет и трансформации"

     На 11.05.2018 г. - професионалния празник на библиотечно-информационните специалисти, участвахме в регионална кръгла маса, проведена в РБ "Пенчо Славейков" гр. Варна, на тема - "Библиотеките - памет и трансформации" и представяна на сборника "Споменът през поколенията и времето" Материали за историята на гр. Варна - издание на РБ по повод 135-тата й годишнина.

"Добре дошли"

     На 05.05.2018 г. пенсионерско дружество "Пчела" посрещна гости от гр. Провадия  и гр. Белослав. Танцов клуб "Палитра" поздрави гостите със свои изпълнения. С почерпка, много песни и танци премина срещата между пенсионерските дружества.

Четене в пенсионерският клуб

     На 18.04.2018 г. децата от първи клас посетиха жените в пенсионерското дружество, за да покажат че вече са научили буквите и могат да четат.Четенето завърши и с  музикални изпълнения.

Велики четвъртък 2018 г.

     На 05.04.2018 г. - Велики четвъртък, според традицията, в салона на читалището деца  боядисваха и украсяваха великденски яйца.

Пролетен концерт в с. Старо Оряхово

     По покана на колежките от читалището в с. Старо Оряхово, на 27 март 2018 г. , Ивана Тодорова и Виолета Дианова, с индивидуални изпълнения, се включиха в празничния концерт!

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg